Stille helden

Deze week moest de wereld vrij plots afscheid nemen van Prince, een enorm en betreurenswaardig verlies van een groot muzikant, een idool van velen. Dit deed me nadenken over idolen, helden, voorbeelden,… Hoe ze dit worden en wat ze voor mensen betekenen.
Ik heb nooit de typische idolen gehad, of alleszins niet meer na mijn twaalfde -De Backstreet Boys, Leonardo Di caprio en Richard Virenque die ik tegen die tijd allemaal ontgroeid was, laat ik hier dus even buiten beschouwing.-

Het idoliseren van een persoon of groep die je niet in het echt kent, iets in mij verbaast zich daar steeds een beetje over, omdat ik me dan telkens afvraag in hoeverre we een echte persoon, dan wel een daarrond geboetseerd imago adoreren. Wat natuurlijk niet betekent dat je niet kan dwepen met een artificieel beeld of dat je de creaties en het werk van de persoon in kwestie op zich niet meesterlijk goed kan vinden. Maar helden zonder maskers, die vind ik toch nog steeds de mooiste.

Idolen zijn mensen die een voorbeeld stellen, die iets doen wat je bewondert of wat je ontroert, die iets realiseren wat je stiekem of openlijk zelf ook nastreeft. Het zijn personen die anderen simpelweg inspireren. En de combinatie van deze eigenschappen hoef je niet altijd in wereldsterren te gaan zoeken, je kan ze evengoed terug vinden in je directe omgeving.

Deze week werd mijn tante begraven, na een lange en slopende ziekte. Tijdens haar begrafenis gebeurde iets wat ik nog nooit meegemaakt had -gelukkig heb ik in mijn leven ook nog niet veel begrafenissen moeten bijwonen, maar toch denk ik dat dit vrij uitzonderlijk is.-
Op een bepaald moment vroeg de priester een applaus voor de manier waarop haar man, mijn nonkel, zijn vrouw al die tijd verzorgd, bijgestaan en liefgehad had. Een krachtig applaus weerklonk doorheen de kerk en ik kreeg een krop in mijn keel. Deze blijk van bewondering en respect was zo immens terecht. Al die jaren heeft hij vol overgave een moeilijke situatie zo draagbaar en aangenaam mogelijk gemaakt voor zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen, zichzelf daarbij niet zelden wegcijferend. En dit alles zonder tamtam, zonder gewag te maken van zijn soms bovenmenselijke inspanningen. Dit vind ik een voorbeeld van een stille held, iemand die een diep respect en bewondering verdient.

En zoals mijn nonkel Guy lopen er in ieders buurt wellicht gelijksoortige zielen rond, je moet maar eens goed kijken: Mannen en vrouwen die kleinschalig iets realiseren, zonder zichzelf in de spotlights te willen plaatsen, naamloze individuen die nooit een Oscar zullen winnen of een Nobelprijs in ontvangst zullen nemen, mensen die hun nek maar vooral hun armen uitsteken voor en naar anderen, die actie ondernemen en op hun manier de wereld een beetje mooier maken.
Die mensen verdienen een warm applaus met een staande ovatie, en liefst niet enkel op een begrafenis.

Morgen is het maandag, dat vind ik altijd een beetje een blanco blad. Een moment om dingen anders en beter te doen. Laten we wat meer de kleine heldendaden die ons omringen (h)erkennen, en als het kan zelf ook vaker een stille held zijn.

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s