Mama-mijmeringen

Ik heb haar krullen geërfd –en ze ook ontelbare keren vervloekt tijdens mijn pubertijd en zelfs later-. Haar kookkunsten en het feit dat ik nieuwsgierig ben, ook dat heb ik van haar. En niet te vergeten: het met momenten overmatig praten en tijdens mijn vertellingen afwijken naar meestal volstrekt overbodige details.

Naast onze gedeelde eigenschappen hebben we ook redelijk wat dingen niét gemeen: visies en overtuigingen die we niet delen en waarvan ik me soms afvraag waar ik ze vandaan heb omdat ze zodanig afwijken van het standpunt van mijn beide ouders. Die verschillen, dat zie ik aan mama’s fronsen, dat hoor ik wanneer ze het niet met mij eens is en ze dat in duidelijke bewoordingen laat blijken (oeps, nog een gezamelijk trekje…), dat voel ik als de essentie van mijn boodschap niet helemaal juist begrepen wordt. Maar dat kan ook aan de verzender liggen natuurlijk, of aan ruis op het kanaal. In ieder geval zijn onze verschillen niet enkel karakterieel, maar volgens mij ook deels generatiegebonden.

Soms kan ik het wel eens spijtig vinden dat ik geen jongere kloon van haar ben. Dat we elkaar meestal niet begrijpen zonder woorden. Dat we niet samen gaan winkelen en nadien ’s avonds nog eens een uur aan de lijn hangen om te praten over vanalles en niks. Je kent het wel, het beste-vriendin-mama-type. Anderzijds vind ik onze band wel boeiender omdat we kunnen leren van elkaar, omdat andere visies dwingen tot inlevingsvermogen en dialoog. Tenminste als je dichter bij elkaar wil komen en elkaar wil begrijpen, je niet berust in de afstand tussen beide.

Ik weet dat ze zich, zoals vele moeders, wel eens afgevraagd heeft of ze dat goed gedaan heeft, het grootbrengen van die drie dochters. Dat in vraag stellen van jezelf vind ik eigenlijk al een deel van het antwoord. Bovendien komen kinderen nog steeds niet met handleidingen en is elk kind ook anders. Geen wonder dat het als moeder gemakkelijker is om ooit iets ‘niet goed’ te doen, dan om een feilloos parcours af te leggen. Ik geloof trouwens niet dat feilloze parcours bestaan, maar dat terzijde.

Wat mijn mama denk ik niet ten volle beseft, is dat ze mij veel geleerd heeft. Dankzij haar kan ik openlijk over zeer veel praten, ga ik geen conflicten uit de weg, steek ik mijn hoofd niet in het zand. Ze leerde me assertief zijn, en dat had ik nodig. Ze leerde me dat niet alles is wat het lijkt; dat je verder moet kijken dan de maskers die mensen soms dragen. En dat je het in het leven moet doen met wat je gekregen hebt. Hoewel ik met dat laatste wel eens moet lachen omdat ik hierbij in gedachten de aanvulling ‘ook al is dat in uw geval maar weinig’ hoorde, heb ik nog steeds veel aan dit uitgangspunt. Niet voor niets is één van mijn favoriete citaten “Start where you are, use what you have, do what you can.” Vertrekken waar je voeten staan, en van daaruit verder gaan. Niet (al) ergens anders willen zijn, uitgaan van je eigen sterktes en deze benutten om je beste zelf te worden.

Het heeft even geduurd, maar ik heb het begrepen mama.

Dankjewel voor alles.

Foto-mama

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Een reactie op “Mama-mijmeringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s