International Cat Day & 5 dingen waarin katten beter zijn dan mensen

Gisteren was het internationale kattendag, en als overtuigd catlover kon ik het niet laten een kleine ode aan de kat te schrijven.

Wie mij volgt op Instagram ziet op zeer regelmatige basis foto’s verschijnen van mijn eigen wit spookje, Ellie genaamd. Onstuimig, eigenzinnig, en de zachtaardigheid zelve.

Ellie was een cadeautje, letterlijk en figuurlijk. Ze was mijn kerstcadeau eind vorig jaar. Ik wou al lang een kat, maar door de zeer waarschijnlijke allergie van mijn wederhelft namen we geen spinnende viervoeter in huis. Ik had er mij intussen al (bijna) bij neergelegd, tot er plots eind december schattige miauw-geluidjes van achter de voordeur kwamen. Ik opende de deur, en daar zat ze dan: Een klein katje in een box, dat me met vragende blik aankeek. Tot mijn verbazing werd ik al na 10 minuten overladen met kopjes en gespin, meer tijd had dit onbevreesde asielkatje niet nodig om te weten dat ze in goede handen was en dat we beste maatjes zouden worden.

Er wordt wel eens gesproken over kattenmensen of hondenmensen, iets wat ik niet zo goed begrijp; alsof je niet ook gewoon van beide diersoorten kan houden? Mijn enthousiasme over katten, sluit geen belangstelling in honden uit, en ongetwijfeld neemt hier ook ooit een hond zijn intrek. Ok, honden hebben baasjes en katten hebben dienaars, en verder zijn er ook nog een reeks andere eigenschappen die hen van elkaar onderscheiden. Daarnaast zie ik toch voornamelijk dezelfde redenen waarom mensen één van beide in huis halen (gezelschap en hun onvoorwaardelijke liefde) en denk ik dat het vooral je vertrouwdheid met één van beide is die doorweegt. Hadden je ouders vroeger een kat, dan catalogeer je jezelf wellicht eerder als catlover, hadden ze een hond dan zie je je eerder als hondenliefhebber.

Wat ik persoonlijk zo leuk vind aan katten is hun eigenzinnigheid, hun entertainment-gehalte (check de ontelbare kattenfilmpjes die circuleren op social media) en hun blijdschap en opgetogenheid die ze uiten door middel van luid gespin. Een kat is absoluut ook eerlijk. Is ze bang, boos, verveeld of uitgelaten, ze zal het je zeer duidelijk laten blijken, no worries.

En dit is meteen één van de dingen waarin ik vind dat katten beter zijn dan mensen, en waar we dus nog iets van kunnen leren:

 1. Heerlijk eerlijk.
  Een kat vraag zich niet af wat voor beeld we van haar zullen krijgen als ze een bepaalde emotie toont; ze uit gewoon wat ze voelt. Ongefilterd. Heerlijk toch? Dit mis ik soms bij mensen. Naar mijn mening wordt er teveel ingehouden, teveel niet uitgesproken vooral. Uit schrik, uit schaamte,… Jammer vind ik dat, want echte emoties kunnen in mijn ogen niet verkeerd zijn en ze wegsteken leidt vaker tot onbegrip en gemiste kansen dan tot oplossingen. Dit is evenwel geen oproep om te gaan blazen of klauwen naar je medemens wanneer je boos of gefrustreerd bent. Een iets andere manier van communiceren lijkt me wel aangewezen wanneer het mensen betreft. Maar goed, you get the point, denk ik.

 2. Wees nieuwsgierig en ga op onderzoek uit.
  Wanneer er zich een nieuw object in de ruimte bevindt, wordt dit steevast door juffrouw Poes aan een grondige inspectie onderworpen, onbekende mensen worden gescreend en het terras lijkt iedere dag wel een vers stukje terrein dat veroverd moet worden. Soms zitten we zo in ons eigen denken of onze dagelijkse routine dat we even geen aandacht hebben voor onze omgeving en geen ruimte maken voor verwondering. Gelukkig is er dan juffrouw Poes die ons leert dat je de wereld elke dag met nieuwe ogen kan bekijken.

 3. Denk voor jezelf & wat een ander van je denkt speelt geen rol.
  Katten kunnen als geen ander voor zichzelf denken. Doorgaans doen ze (in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden) weinig moeite om in de gunst van hun baasjes te komen. Hebben ze geen trek in het eten dat je hen voorschotelt, dan zullen ze het zonder verpinken laten staan. Hen in een wilde speelbui tot rust proberen aan te manen is sowieso verloren moeite. En knuffelmomenten vinden alleen plaats wanneer ze dat zelf ook zien zitten. Geen gefleem en gevlei om goed over te komen (behalve wanneer ze het zélf kiezen, uiteraard), en het beste van al: ze voelen zich er niet minder geliefd door.

 4. Wees vaker zorgeloos onbezonnen.
  Als er één iets uit dit lijstje is waarin katten- en mensengedrag het meest van elkaar afwijken, dan is het dit wel: het vermogen om zorgeloos te zijn. Nu hoor ik critici al denken dat katten niet in staat zijn te piekeren. Kan best, geen idee eigenlijk. Maar dan nog; dat betekent niet dat we er niets van kunnen leren. Observeer eens een spelende kat die achter een touwtje of een vlieg aanzit. En ga dan naar buiten, met een frisbee bijvoorbeeld. Of kruip in je hangmat met een boek dat je even helemaal van de wereld haalt.

 5. Activiteit afwisselen met rust.
  Gedreven en gretig als wij mensen soms kunnen zijn, overladen we onze agenda met allerlei activiteiten. Omdat we niets willen missen, omdat we niet kunnen en willen kiezen. En daardoor gaan we wel eens in overdrive, lopen we van hier naar daar tot we niet meer kunnen, tot we gedwongen even een adempauze moeten inlassen. Een kat weet beter dan wij haar rust te respecteren, voor haar is afwisseling tussen activiteit en rust heel normaal. Je kan immers niet op je best zijn, als je niet geregeld ook je batterijen herlaadt.

Dit gezegd zijnde, ga ik een boek lezen in de zon. Met juffrouw Poes naast mij, uiteraard.

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Een reactie op “International Cat Day & 5 dingen waarin katten beter zijn dan mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s