8 levenslessen die je van surfen kan leren

Begin november vertrok ik naar het mooie Lagos in de Algarve, Portugal.

Het plan: Een weekje surfen en yoga. Mij uitleven en ontspannen onder een nog warme zon, terwijl in België de herfst al begonnen was.

Hoewel ik ook van de herfst hou, heb ik ieder jaar het gevoel dat ik ‘nog even weg moet’, alvorens een lange, donkere winterperiode aanbreekt. Deze keer was ik mijn herftsdipje voor door in augustus een surftrip te boeken bij Chicks on waves.

Je leest het goed: Chicks. Women only dus. Niet dat ik één van deze vrouwen al kende of zelfs maar kon surfen, maar het concept sprak mij alleszins aan. Yoga, gezond eten en surflessen met andere vrouwen, gegeven door vrouwen. Ook in het surfwereldje durft geldingsdrang onder mannen al eens voorkomen, en als beginner (en vrouw) leren surfen in een omgeving met door zichzelf gepercipieerde ‘stoere’ surfboys: no thanks. 😉

Bovendien heerst er op mijn werk soms al een voldoende machocultuur, waardoor ik niet bepaald de nood voel dit daarbuiten nog eens extra op te zoeken. Geef mij maar wat inner food in plaats van uiterlijk vertoon.

Eens geland in Faro, en een taxi-trein-bus rit verder, bereik ik mijn eindbestemming Lagos.

Wat-Een-Paradijs! De lodge waar we verblijven ligt ietwat afgelegen, aan een prachtig, ongerept strand. Met dit uitzicht en de zon op mijn gezicht wil ik mij gerust iedere ochtend in de meest onmogelijke yoga posities wringen.

Ook het surfen doet mij ongelooflijk veel deugd.

Zelfs als ik er van de 10 keer 9 niet in slaag om nog maar recht te gaan staan. –  Voor een keer vind ik plezier in het oefenen. In het geduldig proberen en blijven proberen. En ook wel in de euforie wanneer het mij lukt om de volle 5 seconden mijn evenwicht te bewaren en ik als een surfgodin over de golven zweef, om vervolgens even elegant en glansrijk ten onder te gaan.

Zelfs als er even geen golven zijn. -Er bestaan ergere dingen dan dobberend op azuurblauw water de kliffen en stranden van de Algarve te bewonderen.

Zelfs als er tevéél golven zijn – Stiekem vindt het innerlijke kind in mij het wel geestig om te vechten met een onstuimige zee en zich volledig uit te leven. Bovendien is het een heerlijk gevoel om even compleet ‘weggespoeld’ te worden. Alsof alles wat er uit moet, wordt meegenomen door de golven en ik plots weer wat lichter ben.

Keihard voelen dat je leeft. Dàt gevoel dus.

Terwijl ik daar in de zee lag te dobberen, worstelen, spelen en ook wel een beetje te surfen, schoten realisaties door mijn hoofd, over hoeveel overeenkomsten er eigenlijk bestaan tussen surfen en het leven op zich. Dit zijn volgens mij een aantal levenslessen die surfen je kan leren:

  1. Veel vallen en evenveel opstaan

Alles wat nieuw en onbekend is en nog geleerd moet worden, gaat met vallen en opstaan. Heel letterlijk dan in het geval van surfen. Je kan simpelweg geen goede surfer worden zonder eerst heel veel gevallen te zijn. Waarom verwachten we dan voor fases die nieuw zijn in ons leven (eerste relatie, eerste job, eerste kind,…) van onszelf dat we alles meteen moeten weten, kunnen en perfect uitvoeren? Geef jezelf vaker een schouderklopje voor het rechtklauteren na een val.

 

  1. Focus je op waar je naartoe wil gaan

Bij surfen is niet enkel je lichaamshouding, maar ook de richting waarin je kijkt en de positie van je hoofd belangrijk. Kijk je op het moment dat je recht komt naar je surfplank, dan ga je onder. Kijk je omhoog, dan ga je vooruit. Hetzelfde geldt wanneer je wil draaien naar links of rechts: Focus je niet op waar je naartoe wil, dan zullen jij en je plank ook niet die richting uit gaan…

Wees dus gefocust op je doel, en look up!

 

  1. Kijk naar jezelf in plaats van naar wat anderen doen

Wat ik merkte tijdens de lessen was dat ik soms zat te kijken naar hoe anderen het deden. Vooral de iets meer ervaren surfers dan. Ik probeerde daar iets uit te leren, maar wat heel vaak gebeurde terwijl mijn aandacht bij de andere surfers zat, was het volgende: Ik miste zelf een goede golf OF ik werd gewoon weggespoeld. 😉

Als je vooruit wil geraken, focus dan op jezelf in plaats van voortdurend om je heen te kijken naar wat anderen doen.

Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je elkaar niet mag bewonderen en aanmoedigen. Tuurlijk wel! Maar zorg gewoon dat je intussen ook zelf je hoofd boven water houdt.

 

  4. Zie de golven, en leer hoe je ermee om moet gaan

Dat er op zee golven zijn, vinden we vrij evident. Maar in ons leven verwachten en hopen we vaak op plat, rustig water –of alleszins op niet té hoge golven- en dat is niet realistisch. Het eerste wat we dus moeten doen is erkennen dat het leven bestaat uit cycli, net als de zee. De volgende stap is leren surfen. 😉

Want gebeurtenissen zijn als golven: Soms zie je ze niet aankomen. Soms word je overspoeld. Soms wordt een kleine golf plots veel groter en krachtiger dan je dacht, maar ook het omgekeerde kan: Een enorme golf in de verte kan uitdoven eens ze jou bereikt. Leer de soorten golven kennen, en anticipeer.

 

  1. Wees kritisch, kies de juiste golf

Golven moet je uitkiezen. Niet elke golf is geschikt om op te surfen. Als je probeert te surfen op alle golven, verpil je energie.

Leer inschatten op welke golven jij kan surfen.

Of als je dit verder doortrekt: Welke activiteiten, mensen, omgevingen,…. geven jou energie en stuwen je vooruit in plaats van energie te kosten? Dàt zijn jouw goede golven..

 

  1. Leer geduld hebben

Deze les is vrij voor de hand liggend en zeker voor mezelf een goede reminder. 🙂

Zonder een minimum aan geduld kom je nergens.

 

  1. Het belang van evenwicht

Veel in het leven heeft te maken met evenwicht. Je evenwicht vinden en (vooral) behouden is niet altijd even makkelijk. Het goede nieuws is dat ook dit iets is wat je kan leren. Zowel het letterlijke als het figuurlijke evenwicht.

 

  1. Splits moeilijke dingen op in kleinere stapjes

Er is niemand die voor het eerst met z’n surfplank de zee in liep en 5 minuten later kon surfen. Daarvoor is deze sport veel te complex. Als je gecompliceerde dingen moet doen, splits je deze beter op in kleinere stapjes. Om te surfen gaat dit zo:

 

-Concentreer je eerst op het ‘paddlen’: Op je surfplank liggen en ‘roeien’ met je armen wanneer er een goede golf aan komt.

-Eens de eerste stap goed gaat, werk dan aan de houding van je armen om rechtop te komen.

-Combineer nu beide stappen.

-Oefen het plaatsen van je achterbeen.

-Combineer de eerste drie stappen.

-Oefen het plaatsen van je voorste been.

-enzovoort..

 

Net zo lang tot je alles in een vloeiede beweging kan.

Om nu nog te antwoorden op een vraag die ik vaak kreeg: Nee, ik kon na een week écht nog niet surfen. Maar ik heb wel veel geleerd, en mij vooral verschrikkelijk goed uitgeleefd. What more could I wish for? 🙂

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s