Moeder, waarom quoten wij?

Ze zijn alomtegenwoordig op social media: wanneer je Pinterest opent worden ze als het ware in je gezicht gekatapulteerd, ook op Instagram scoren ze naast katten-, baby- en eetfoto’s goed en offline sieren ze menig kleinste kamertje (guilty).

Ik heb het over quotes. Je vindt ze terug in allerlei soorten en kleuren: heel eenvoudig of geïllustreerd met foto’s of met minions (ja, echt). Pakkende, inspirerende, relativerende, humoristische, of confronterende quotes. Quotes van de Dalai Lama, Einstein of Drake. Korte quotes, lange quotes, filmquotes, Grey’s Anatomy quotes, quotes van quotes,…

Enfin, you get the point. Belachelijk veel verschillende soorten dus.

Ik moet toegeven dat ik ze ook met de regelmaat van de klok gebruik. Ik sla ze op in een Pinterest map of op mijn iPhone en roep dan te pas en te onpas naar mijn wederhelft “Amai dees klopt écht. Lees eens!”. Soms stuur ik ze ook naar iemand bij wijze van oppepper, of gewoon omdat de tekst mij aan de persoon in kwestie doet denken. En gelukkig heb ik meer schuiframen dan vrije muren, anders zou ik er wellicht eens een muur mee behangen.

Maar goed, vandaag werd ik dus gekweld door de volgende existentiële vraag:

Waarom quoten wij?”

Zelf kon ik volgende redenen bedenken:

• Als manier om gevoelens en gedachten te uiten, zonder verder al te veel uitleg te moeten geven over een specifieke situatie. Een uitspraak opslaan of delen die weerspiegelt wat je denkt, dat is soms een beetje als je gedachten delen met een vriendin, die op dat moment niet in de buurt is.

• Heel vaak zijn quotes simpele reminders van wat we eigenlijk al weten, maar waarvan het geen kwaad kan er nog eens aan te worden herinnerd.

Dat je blij moet zijn met wat je hebt bijvoorbeeld, in plaats van te zien wat je nog niet hebt. Of dat jezelf zo nu en dan eens voorrang geven niet egoïstisch is, maar noodzakelijk.

In die zin fungeren quotes dus niet alleen als vriendinnen, maar ook als mama’s. 😉

• Soms doen ze ook net het omgekeerde en laten ze ons anders naar een situatie kijken dan we gewoon zijn, verruimen ze onze blik. (Ik hou het meest van deze soort!)

• Heel wat quotes gaan over uitdagingen waar ieder van ons wel eens mee wordt geconfronteerd. Ze vertellen ons in enkele woorden hoe we er mee om kunnen gaan. Wanneer je deze toevallig leest op het juiste moment, kan je plots overvallen worden door een Eureka-gevoel. En meer nog: Je voelt je meer verbonden met anderen wanneer je merkt dat je niet de enige bent.

• En omdat we het niet altijd te ver moeten zoeken: Vaak word je er ook gewoon blij van. Het lezen van positieve boodschappen kan je mindset beïnvloeden, en bijgevolg ook je dag.

Lees er ’s morgens eens een paar, en sta versteld van het effect.

Ik ben benieuwd welke jullie lievelingsquote is, hier alvast een greep uit mijn favorieten.

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s