Over mooie mensen met minder mooie kleren, en over een gevoelensgoochelaar.

Ik ben ongetwijfeld niet de enige in Vlaanderen die afgelopen woensdagavond waterige ogen kreeg bij het aanschouwen van een aandoenlijk tafereel tijdens ‘Zo man, zo vrouw’. Dat voelde ik intuïtief al aan op het moment dat ik vertederd naar het scherm zat te staren, en werd achteraf ook beaamd door de vele reacties op sociale media.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik bij het open gaan van de deur een onmiskenbaar ‘Oh my god’– momentje had. De vrouw in het deurgat leek op het punt te staan om te vertrekken naar één of ander fout feestje: kleren uit de jaren ’80 en een kapsel waarop iedere poedel jaloers zou zijn. Haar man was er zo mogelijk nog slechter aan toe: netbloesjes, een volgroeid nektapijt, en op de koop toe bleek hij twee onderbroeken over elkaar te dragen (Al was de reden waarom behoorlijk grappig, en de oplossing best wel inventief). Het leek weer een typische ZMZV aflevering te worden, waarbij ons aller Jani heel wat werk voor de boeg had.

Maar wacht even…

Stop – erase – rewind

Na luttele minuten verandert de ‘Oh my god’ in mijn hoofd in ‘Oh my Godelieve’ en kijk ik met andere ogen naar deze mensen. Want wat is ze mooi. En lief. Hetzelfde geldt voor Robert, de man met twee onderbroeken. Maar ook met twee harten, denk ik. Uiterst zachtaardig, vrolijk, goedlachs. Zo van die mensen die je spontaan zou willen knuffelen. En dat gevoel overkomt me nu niet bepaald frequent bij mensen die ik niet ken, maar wel bij hen.

Ik heb me even afgevraagd wàt het precies was dat mij zo deed smelten, en duidelijk mij niet alleen.

Ik denk dat het dit is: Ze zijn ontwapenend eerlijk, open, oprecht. Ze hebben geen gêne, verschuilen zich niet, zijn niet bezig met hun imago of met ‘Oh, wat zouden de mensen kunnen denken’. Ze zijn gewoon wie ze zijn. Kwetsbaar maar niet weerloos. De perfecte cocktail om een gevoelige snaar te raken, om anderen te ontroeren. En een innerlijke restyling hebben ze allerminst nodig. Beter mottige kleren, dan een mottig hart, denk ik dan. Aan dat eerste valt tenminste nog iets te doen.

En ja hoor, dat deed Jani weer met verve.

Nog meer ontroering, nog meer emotie, wanneer twee getransformeerde tortelduifjes elkaar in de ogen en de ziel kijken.

Voor wie vindt dat bovenstaande tekst stilaan op melige Vijf-tv promotie begint te lijken, misschien is er wel iets van aan.. Want hoewel ik televisie in het geheel een beetje afgezworen heb (het leven is te kort om te vaak passief naar een beeldscherm te staren) en er hierdoor zelfs gevestigde waarden gesneuveld zijn (sorry Thuis), maak ik met plezier wat reclame voor Mr. Kazaltzis. Niet alleen voor zijn geweldige stylings en hilarische uitspraken, maar veel meer nog voor zijn gave om het beste in iemand naar boven te halen. Om wat mensen onderweg nietsvermoedend zijn kwijt geraakt, of waarvan ze niet eens wisten dat ze het in zich hadden, tevoorschijn te toveren en verstoft zelfvertrouwen weer op te blinken.

Merci Jani, merci.

jani-kazaltzis-12_0

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s