#Mooimakers

Het is bijna niet te geloven dat er nog mensen bestaan die het doen, maar er lopen effectief heel wat viezeriken rond. Volwassen mannen en vrouwen die ongegeneerd een papiertje of lege verpakking de autoruit uit keilen en die met hun uitgedoofde sigarettenpeuk schijnbaar niet enkel hun longen, maar ook het milieu een heilzame dienst willen bewijzen.

Geen haar op mijn hoofd dat daarbij kan (en ik heb er veel). Zoiets heeft toch puur met opvoeding en het zien van slechte voorbeelden te maken? Er werd ons geleerd dat ons afval in de vuilnisbak hoorde en dat als er geen vuilnisbak was, we het mee naar huis moesten nemen. Bijgevolg kwamen mijn zussen en ik geregeld thuis met volle jaszakken waar mogelijks niet enkel ons eigen vuilnis, maar ook dat van de halve klas in zat. (sorry mama, we deden gewoon wat je vroeg ๐Ÿ˜‰ )

Omdat er bijna 30 jaar later nog steeds ouders zijn die deze boodschap niet duidelijk genoeg meegeven, moet het bijschaven ook uit een andere richting komen. Een voorbeeld daarvan is mooimakers. Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten en roept mensen, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten op tot actie. Want ook als individu kan je helpen. Zelfs wanneer er niets aan te merken valt op jouw gedrag kan je anderen mee bewust maken, een opruimactie organiseren,…

Daarom waren mijn zus en ikzelf blij dat we vorige week konden meewerken aan het promotiefilmpje voor de handhavingsweek van mooimakers, die morgen van start gaat. Niet alleen een initiatief waar we volledig achter staan, maar gewoon ook heel leuk om te doen en best grappig om andere tweelingen te ontmoeten. Het filmpje kunnen jullie onderaan deze blog bekijken. ๐Ÿ™‚

Naast het mooimaken voor extreme dummies (wat ik primitief gedrag als sluikstorten toch wel vind), is er nog iets anders waarover ik mij kan verbazen: het sorteergedrag -of eerder het gebrek eraan- van veel mensen. Niet zelden zie ik anderen vol overtuiging of vol nonchalance (ik weet niet welk van de twee ik erger moet vinden) flesjes, blikjes en plastic in de verkeerde vuilbak kieperen. Pogingen om hen daarop attent te maken, draaien meestal uit op een positieve en constructieve conversatie, maar soms reageert iemand ook met een “Maakt dat nu zoveel verschil?”, wat mijn inwendige vulkaan lichtelijk doet borrelen. ๐Ÿ˜‰

Want ja, ik corrigeer mensen. Ik geef mee dat er tegenwoordig alternatieven bestaan voor aluminiumfolie. Ik vraag waarom ze telkens een wegwerpbeker nemen wanneer er tassen beschikbaar zijn. Daardoor heb ik bij sommigen wellicht het label ‘extreem milieuvriendelijk’ opgeplakt gekregen heb. Terwijl dit gedrag echt basis is… En een beetje inzitten met de natuur is geen misdaad, toch?

Laat mij desnoods maar een druppel zijn op een hete plaat. Zo lang we met veel druppels zijn, kan dat geen kwaad. ๐Ÿ˜‰

 

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Een reactie op โ€œ#Mooimakersโ€

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s