Liefste meter,

99 jaar, 8 maanden en 4 dagen. Zo lang mocht de wereld van haar aanwezigheid genieten. Dat is vanmorgen plots gestopt. Op de warmste 15 oktober ooit. Ook haar warmste 15 oktober, en dat is op een periode van 99 jaar best bijzonder. Je hebt een mooi moment uitgekozen liefste meterke. Een dag met veel zonneschijn, voor iedereen die achterblijft. Een dag ook met veel warmte voor jou, want de laatste jaren had je het zo makkelijk koud.

Sinds een week of 4 wisten we dat je de 100 niet zou halen. Minder dan 4 maand was dat nog, maar je lichaam wou niet meer. Hoe vaak hebben we nochtans niet met een lach gezegd “Meter wordt wel 100 jaar”. Omdat je zo sterk was, je al zoveel meegemaakt en overwonnen had. Ik had zeker niet gewild dat je langer had moeten afzien, maar als ik nu terug denk aan die woorden van toen, dan wringt het toch een beetje dat het niet meer is mogen gebeuren. En ja, ik weet wel dat we dankbaar mogen zijn voor de tijd die we met jou hebben gekregen, maar tegelijk vind ik jouw leeftijd geen reden om te minimaliseren. Voor iemand die je graag ziet, is namelijk elk moment te vroeg. En zeker voor een grootmoeder zoals jij. Jullie huis voelde evenveel als een thuis dan mijn eigen thuis. Ruimtes gevuld met de geur van verse soep, warmte en een gezelligheid die ik niet kan omschrijven. Een veilige haven voor het gevoelige kind dat ik was, een plaats waar ik terug mezelf kon zijn als puber, waar ik even geen rolletje hoefde te spelen. Zoveel oprechtheid en zorgzaamheid, en in alle hoekjes en kantjes hangen herinneringen.

Deze middag gebeurde er iets bijzonder, meterke. Je was nog maar een paar uur niet meer hier, en ik ging een eind lopen op een plaats waar ik nog nooit geweest was. Exact in de helft van mijn looproute kwam ik, te midden van de velden, een kapelletje tegen waar enkele kaarsjes brandden. Jij die zo aan je geloof hield.. Ik denk niet dat dit toeval was. Ik heb mij even neergezet op het bankje voor de kapel en een gebedje gedaan voor jou, zoals jij dat altijd zo trouw deed voor ons, en iedereen van de familie, vlak voor het slapengaan.

Ik heb getwijfeld of ik wel iets moest schrijven. En daarna of ik het wel online moest gooien. Omdat het internet niet iets van jouw tijd is. Omdat jij geen controle hebt over wat ik openbaar maak, en ik niets wil doen dat jij niet gewild zou hebben. Omdat je een ingetogen vrouw was, en niet iemand van veel woorden.. In dat laatste verschillen we duidelijk van elkaar, maar wanneer je iets zei, dan was het wel raak. ๐Ÿ™‚ Uiteindelijk deel ik nu wel deze woorden, omdat ik wil vertellen hoe bijzonder je was, en welk belang je voor mij had. Maar foto’s van ons of specifieke herinneringen, die zijn van mij. Of beter: van ons. Die koester ik voor mezelf, en bewaar ik in een doosje met een slot.

En ik weet zeker dat ik je, naast in herinneringen, ook in de toekomst zal blijven tegenkomen zoals vanmiddag aan dat kapelletje. In preisoep, in chocotoffs, in mensen die lief zijn voor elkaar.

Slaapzacht, liefste, zachtste, mooiste meter.

 

Blog-meter-3

Blog-Meter-4

Blog-meter-1

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

20 reacties op โ€˜Liefste meter,โ€™

  1. Krop in de keel bij het lezen van je mooie tekst.. Het doet me heel erg denken aan mijn eigen meterke waar ik vorig jaar van moest afscheid nemen.. Zoveel mooie herinneringen… Je zal ze zeker nog vaak tegenkomen… Dikke knuffel !!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s