Sterretjesweekend

Dit weekend was er eentje van veel emoties. Van afscheid en verdriet, maar tegelijk ook van hoop, steun en verbondenheid. Afscheid van een lang en dankbaar leven, en stilstaan bij leven dat veel te snel eindigde.

Het eerste gaat over de begrafenis van mijn liefste meterke, waarover ik op de dag van haar overlijden ook iets schreef. Gisteren zeiden we haar een laatste keer gedag, en hoewel ze 99 jaar werd, had dat samenkomen in een kerk voor hààr iets surrealistisch. Ik bleef maar naar haar kist en foto staren, mezelf de bedenking makend dat zij hier normaal op een stoel zou zitten. Want ze overleefde iedereen. Dat was altijd zo geweest, en dat zou altijd zo blijven. Of wat wou althans het naïeve kind in mij dat maar al te graag geloven.

Naast bedroefd, voelde ik mij tegelijk ook dankbaar. Om de vele lieve woorden en gebaren de voorbije week, soms uit onverwachte hoek. Om de goede herinneringen die we met z’n allen konden ophalen, en om de mooie, warme familie die ze heeft voortgebracht. Terwijl we haar doorheen de straten van de kerk naar haar laatste rustplaats begeleidden, heb ik meermaals achterom gekeken en bij het zien van die omvangrijke bende gedacht: ‘Goed gedaan meterke.’

Vandaag trokken we met een andere, kleinere bende richting Antwerpen om op de Ekiden run in Park Spoor Noord te gaan lopen voor Juul* en Miel*. Zij zijn de sterrenkindjes van een bevriend koppel, en werden in juni van dit jaar te vroeg geboren. Omdat woorden soms tekort schieten voor zo’n meedogenloos oneerlijke gebeurtenis, vind ik evenementen als deze geweldig. Ze creëren verbondenheid en maken afstanden minder groot. Het is een manier om de ouders te tonen dat je er voor hen bent en dat je met hen meeleeft. Via het Berrefonds kon je lopen ter ere van heel wat sterrenkindjes, waaronder Juul* en Miel*. Deze organisatie wil ouders zoveel mogelijk tastbare herinneringen aan hun kindje(s) geven. Daarom vond er voor aanvang van de aflossingsloop vanmiddag een sterrenwandeling plaats, langs een pad geplaveid met kindernaampjes.

Ster

Ster2

Op het einde van de wandeling werd de lucht gevuld met hoop in de vorm van witte ballonnen, voor elk kind één. De touwtjes van de ballonnen van Juul* en Miel* werden aan elkaar vastgeknoopt zodat ze mooi samen kunnen blijven.

Ballon2

De aflossingsrun zelf werd gelopen in ploegjes, waardoor er een team Juul en een team Miel was. Op zich maakt dat natuurlijk niets uit, ik heb evenveel voor Mielke als voor Juulke gelopen. 😉

Juul2 Juul

Hoewel ik hen niet heb gekend en we elkaar jammer genoeg nooit hebben mogen ontmoeten, heb ik toch de hele tijd aan hen gedacht en zijn die twee kleine castards erin geslaagd mij week te maken. Hoe kort ze hier fysiek ook waren, ze brengen dingen in beweging en zullen dit blijven doen. Ze creëren verbinding, laten ons stilstaan, maken ons mild,… En alleen al daarom, lieve Juul* en Miel*, zijn jullie topkereltjes. ♥

Piet&Lana

Renaat&Lana

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Een reactie op “Sterretjesweekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s