Liefste minder gevoelige medemens

Zonet nam ik mijn laptop om iets te schrijven over mijn voorbereiding op de halve marathon, nu over minder dan een week. Sinds kort heb ik trouwens wat twijfels: het lopen ging de voorbije twee weken plots minder vlot dan voordien (Oh hallo jij oude bekende, Faalangst genaamd. Ik had met jou gebroken, weet je nog?) Daarover wou ik dus vertellen. Maar zoals altijd schrijf ik vanuit mijn hart. Of mijn lever, maag of nog een ander orgaan, zo je wil. Als daar iets op ligt, dan moet dat er eerst uit. En laat ons zeggen dat woorden hier de beste optie zijn.

De kwestie in kwestie, laat ik even in het midden, maar het had te maken met mijn hoogsensitiviteit (of het gebrek aan sensitiviteit van anderen, het ligt eraan hoe je het bekijkt). De laatste tijd is er veel te doen rond grensoverschrijdend gedrag. Maar ook zonder seksuele bijbetekenis kunnen mensen zich grensoverschrijdend gedragen. Gedrag is ongewenst als het jouw persoonlijke grens overschrijdt, en die grens is per definitie subjectief. Wel, vandaag werd mijn grens dus overschreden. Nochtans is deze de afgelopen jaren een heel stuk verplaatst. Want naast de trapjes van mijn voordeur, heb ik er een oprit en zelfs een heuse voortuin bij. Je hebt dus wel wat speling, alvorens je die deur bereikt. Maar als je lompweg de bloemen in mijn tuin vertrappelt en niet inziet waarom ik dat erg vind, sta mij dan toe even te reageren.

Liefste minder gevoelige medemens,

Ik weet dat het soms lijkt alsof wij dingen ingewikkeld maken, maar eigenlijk is het net heel simpel: Wij zijn empatisch en willen graag met anderen rekening houden. We begrijpen dat niet iedereen daar even goed in is, maar wil je het inlevingsvermogen dat wij hebben niet kleineren?

Ik merk dat jullie in sommige gevallen het grotere overzicht wat vergeten, omdat jullie vooral gewend zijn om vanuit jezelf te denken. Het is ok om soms een stukje van de puzzel te missen, maar misschien kunnen we net daarom samen puzzelen in plaats van andermans puzzel te vernielen?

Ik ondervind dat jullie zo nu en dan wat meer uitleg nodig hebben in situaties die wij gemakkelijk doorzien. Maar als we proberen te helpen en te verduidelijken, willen jullie dan even luisteren?

Ik weet dat jullie niet altijd verstaan waarom wij reageren zoals we reageren. Dat komt omdat onze voelsprieten wat langer zijn, omdat wij zéér veel oppikken, en al deze informatie samen voor een andere reactie zorgt. Wij hebben niets tegen korte voelsprieten, maar wil je alsjeblief de onze niet afbreken?

Ik merk dat jullie uitstekende handen niet altijd zien, dat jullie emoties liever schuwen en onze nood aan verbinding niet altijd snappen. Omgekeerd hebben wij wel eens moeite met jullie oppervlakkigheid en verstaan we niet echt hoe jullie de knop ‘betrokkenheid’ soms zo makkelijk kunnen uitschakelen.

Maar misschien moeten we elkaar ook niet persé volledig willen begrijpen. Volgens mij leidt dit met momenten zelfs tot meer ontreddering en onbegrip. Onze kijk op de wereld is namelijk fundamenteel anders, en we kunnen wel even van bril wisselen, maar niet van ogen. Dat besef lijkt me vaak al voldoende. Zo lang we elkaar dan in waarde laten en met een minimum aan respect behandelen, meeten we vanzelf wel ergens in the middle, toch?

 

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s