Lezen rockt, en andere waarheden. #daaromleesik

De prachtige Gentse bibliotheek de Krook deed vorig weekend dienst als terrein voor het festival vol leesplezier #daaromleesik. Vergelijk de bibliotheek met een festivalwei, auteurs met artiesten, en de boeken met doorleefde liedjesteksten en dan wordt lezen keiharde rock, toch? Niet eens met mij? Dat hoeft ook niet, maar ikzelf zie wel wat parallellen tussen lezen en muziek.

Zo heb je onze motivatie. We lezen om te leren, om dingen (beter) te begrijpen en onze kennis te vergroten. Maar evengoed gewoon om te ontspannen, om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, om te vergeten of net om te herinneren. Ik denk dat deze drijfveren evengoed voor muziek opgaan. Boeken en muziek vertellen beide een verhaal. In sommige gevallen vrolijke, opgewekte verhalen, maar vaak ook een relaas van tegenslag en ellende. Onder auteurs en artiesten bevinden zich ontegensprekelijk heel wat getormenteerde zielen. Iemands levensverhaal zorgt voor een gevoel van verbondenheid tussen de auteur en de lezer, of tussen de artiest en zijn publiek. Herkenning is een belangrijk element om ‘mee’ te zijn in een verhaal. Ooit het gevoel gehad dat een liedje over jouw leven gaat? Juist ja, herkenning. 😉

Goed, terug naar dat lezen. Naar de bibliotheek. Naar zaterdagavond. Want daar ging het hier over. In het Krookcafé vertelt Herman Brusselmans tijdens ‘M’as-tu-lu’ in dialoog met Annemone Valcke welke boeken we zeker gelezen moeten hebben. De opvallende rode draad in zijn keuzes ligt in het feit dat de auteurs vaak losers zijn (of zo omschrijft hij ze althans zelf), mensen die succes nastreven maar daar niet steeds in slagen. Volgens hem zijn we allemaal mensen die mislukkingen trachten te vermijden. Dat zijn voorliefde voor zulke boeken voor een stuk te maken heeft met vereenzelviging erkent hij ook zelf.

Ik ben geen diehard fan (sorry Herman), hoewel ik hem met de jaren wel heb leren appreciëren. Achter de façade van vulgariteit en je-m’en-foutisme zit wel degelijk meer diepgang dan je zou vermoeden. Hoe ben ik hier dan terecht gekomen in the first place? Simpel, ik hou van bibliotheken en boeken. Van nieuwe boeken ontdekken ook. En ook al lees ik momenteel te weinig, dat blijft mij aantrekken. Ik hou van de geur van bibliotheken, van de sfeer die er hangt en de geschiedenis die er tot leven komt. Zo ontelbaar veel verhalen en zielenroerselen, verzameld op één plaats, dat heeft toch iets magisch? Soms waan ik me Belle uit Belle en het beest, flanerend door de gangen, op zoek naar een goed boek.

En ik heb er toevallig één gevonden. Een klassieker die eigenlijk al lang op mijn lijstje stond: Anna Karenina van Lev Tolstoj. En ik ben helemaal klaar om mij te laten ontvoeren naar een andere tijd en ruimte. Ideaal ook in dit seizoen: onder een dekentje met een chocomelk. Heel erg rock ’n roll, toch? 😉

Published by

Lana

Flashes of Realness heet in het echte leven gewoon Lana Partous, is 31 zomers jong en reeds even lang nieuwsgierig, enthousiast en meevoelend, maar ook onrustig, ongeduldig en soms te betrokken. Ze houdt van de verhalen achter een gezicht, kattengespin in de ochtend, echtheid, een (sportieve) uitdaging, gesprekken opvangen (of afluisteren) en de magie van een kop koffie. Ze heeft het minder begrepen op oppervlakkigheid, empatisch onvermogen, over een overweg rijden en het feit dat dagen een einde kennen. Ze gelooft in de kracht van dankbaarheid en positiviteit, in evenwicht, in woorden als medicijn, dat elke kleine overwinning het vieren waard is en dat onechtheid altijd een prijs heeft. Ze deelt graag ervaringen, woorden, onafgemaakte gedachten.

2 reacties op ‘Lezen rockt, en andere waarheden. #daaromleesik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s